20 feb. 2012

palt

palt görs på mandelpotatis och övervägande kornmjöl – när det är på riktigt – paltmix, rundpären och massa vetemjöl går rixbort

äts med lingonsylt, hjortronsylt som morfar, smör och om man vill lite extra stekfläsk på sidan, då doppas palt i stekflottet – en riktig paltmåltid ska innehålla kalorier nog för en halvmara
  • 2 kg mandelpot (oskalad)
  • ca 7 dl kornmjöl
  • 2–3 dl vetemjöl
  • 2 tsk salt
  • ca halvkilo trimmat fläsk, jag brukar ta bogfläsk
sissådär 4 liter vatten i stora paltgrytan och 1 msk salt (tillsätt saltet när vattnet kokat upp)
  1. putsa och tärna fläsket i små tärningar
  2. skala och riv mandelpotatisen, jag varvar grova och fina sidan på järnet
  3. salta
  4. tillsätt mjöl, börja med kornmjölet och ta så mkt av vetemjölet som behövs
  5. gör bollar, tryck med tummen hål för fläsket och täpp sen till
  6. ner i kokande vatten, småkoka ca 45 minuter, färdiga paltar flyter
receptet räcker till ungefär femton paltar när de görs med mina händer, om det mot förmodan blir några kvar går de bra att frysa

och de är alldeles fantastiskt goda uppstekta till frukost med en balja kokkaffe till

bjud in vännerna, ät och välkomna paltkoman

–proppmätt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar