14 sep. 2011

kletig kalaskladdkaka

En kletig, kladdig kaka utan mjölk och mjöl som förgyller vilken dag som helst. Är det kalas eller lördag, toppa den med vaniljglass* eller vispgrädde* och färska hallon, vettja!

Receptet ska ge cirka femton bitar... Maximalt två, tror undertecknad proppmätt.

  • 200 g chokladkaka, halvsöt med minst 42 % kakao
  • 200 g smör
  • 200 g socker
  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor

Och gör så här:
  1. värm ugnen till 175 grader
  2.  kläm fast bakpapper i botten av en springform och smörj 
  3. bryt sönder chokladkakan i bitar och smält den i vattenbad
  4. smält smöret efter hand i den varma chokladen (ta sen bort från vattenbadet)
  5. vispa äggulorna med hälften av sockret och rör ner i chokladsmeten
  6. vispa äggvitorna till hårt skum och vispa sedan gradvis i resten av sockret
  7. fortsätt vispa tills smeten blir styv och blank
  8. vänd ner äggvitesmeten i chokladsmeten och blanda försiktigt
  9. grädda i cirka 40–45 minuter eller tills en sticka känns torr

Kakan sväller upp i ugnen och kollapsar när den tas ut. Den blir lite knaprig på kanterna men kompakt och chokladkletig i mitten. När den kallnat är den bara ett par centimeter tjock.

– proppmätt


*) utmärkta mjölkfria alternativ till både glass och grädde finns

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar